Avansgebouwen

Plan voor duurzame klimaatbeheersing in laboratoria Lovensdijkstraat

11 februari 2019 door DIF ICT en Facilitaire dienst

Er zijn vergevorderde plannen om komende zomer de laboratoria aan de Avanslocatie Lovensdijkstraat aan te passen. Klimaatproblemen zijn de voornaamste reden hiervoor. Per lab willen we maatwerk leveren met het oog op de installaties en verlichting. Naast een prettiger werkklimaat, verwachten we ook een forse energiebesparing.

De laboratoria worden intensief gebruikt door in totaal bijna 1.750 studenten van de opleidingen Chemie, Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemische Technologie en Milieukunde. 
De labs zijn onderdeel van de locatie Lovensdijkstraat. Deze locatie bestaat uit 3 gebouwen die tussen 2013 en 2015 grondig zijn verbouwd tot een modern en transparant geheel. 

Klimaatbeheersing

Vanwege budgettaire redenen kozen we destijds vooral voor standaard oplossingen met betrekking tot de klimaatinstallaties en de verlichting. Inmiddels is het aantal studenten dat gebruikmaakt van de labs flink groter geworden. Ook staan er nu veel meer apparaten in de labs die warmte produceren. 
De standaard klimaatoplossingen voldoen inmiddels niet meer. We kunnen de temperatuur in de labs nu niet goed regelen. Dit heeft de afgelopen jaren ook tot incidenten geleid. Bijvoorbeeld experimenten die mislukten of lessen die geannuleerd moesten worden. 

Maatwerk

In de huidige plannen leveren we maatwerk. Per lab kijken we goed naar de specifieke werkzaamheden die studenten en docenten daar uitvoeren. Daarop passen we onder meer de indeling, afzuiging, ventilatie en verlichting aan. 
Ook zorgen we dat docenten straks meer overzicht hebben in de ruimte. We doen dit alles in nauw overleg met de labbeheerders en overige ATGM-medewerkers.

Energiebesparing

We kiezen nu ook voor de meest duurzame oplossingen. Hier valt veel winst te behalen met het oog op energieverbruik en warmteterugwinning. 
Studenten werken in de labs veel met apparaten die warmte afgeven. Door bijvoorbeeld straks de afzuiging recht boven deze apparaten te plaatsen, hoeven we deze warmte niet meer weg te koelen. We kunnen deze warmte dan direct afvoeren, zodat we de binnentemperatuur straks beter onder controle hebben. 
Door alle installaties op maat in te richten, gaat er minder energie verloren. Per jaar verwachten we hierdoor een forse besparing op ons energieverbruik.

Kortom, door de labs deze zomer op maat aan te passen, zorgen we weer voor een fijn werkklimaat in de labs, zijn we minder gevoelig voor storingen en verminderen we ons energieverbruik.
 

Laatst bijgewerkt op 11 februari 2019.