Avansgebouwen

print

Fase 1 verbouwing Claudius Prinsenlaan bijna klaar

19 mei 2021

De eerste fase van de verbouwing van de Claudius Prinsenlaan in Breda is bijna klaar. Begin mei zijn DMCS en een deel van DIF verhuisd van de Bijster naar deze nieuwe locatie. Over de nieuwe werkomgeving hebben we al veel enthousiaste reacties ontvangen. De etages van Avans zijn mooi ingericht met natuurlijke kleuren, veel licht en circulaire materialen. 

Naast werkplekken zijn er ook ruimtes ingericht voor ontmoeting en samenwerking. Het aantal vergaderruimtes in dit gebouw is nog beperkt. Die komen er pas in 2023 op de begane grond. Tot die tijd kun je voor vergaderruimtes nog terugvallen op de Bijster (begane grond en eerste verdieping) en op de Hogeschoollaan of het Quadrium.

Planning en indeling

Verdieping 1 en 3 zijn begin mei opgeleverd. De vierde verdieping zijn we nu aan het inrichten en is eind mei klaar. Op de overige verdiepingen in het pand zitten voorlopig nog andere bedrijven. Deze verdiepingen komen pas eind 2022 en in 2024 en 2025 vrij. Daar verbouwen we dus later, zodat de andere diensteenheden uiteindelijk ook kunnen verhuizen van de Bijster naar deze nieuwe locatie op onze campus in Breda.
De indeling op deze nieuwe Avanslocatie is als volgt:

  • 1e verdieping DMCS & DIF: Vastgoed en Huisvesting, Inkoop en contractmanagement, Onderwijslogistiek en team PVS
  • 3e verdieping DIF: BusDevOps, BOOST-IT en ICT-BackOffice
  • 4e verdieping DIF: BusDevOps en BOOST-IT

Duurzaam verbouwd

Avans heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Tijdens de verbouwing en inrichting hebben we daarom veel aandacht besteed aan energiebesparing, hergebruik en aan gebruik van duurzame en recyclebare materialen. Een aantal voorbeelden:

  • Oude binnenwanden die we niet meer konden gebruiken, zijn in een ander pand hergebruikt.
  • Het tapijt is ‘cradle to cradle’. Dit betekent dat het materiaal is hergebruikt of onschadelijk kan worden afgebroken.
  • Meubilair van de Bijster is hergebruikt, oude bureaustoelen zijn voorzien van andere stoffering.
  • De armaturen voor de ledverlichting in het plafond zijn met een 3D-printer uit gerecycled materiaal gemaakt.
  • We hebben het dak gedeeltelijk extra geïsoleerd.
  • Verlichting is dimbaar en past zich automatisch aan: meer licht als het donker is en bij meer daglicht dimt de verlichting automatisch terug.
  • De klimaatinstallatie is per ruimte CO2-geregeld: bij meer mensen in een ruimte wordt er door de nieuwe luchtbehandelingskast meer verse lucht ingeblazen. Bij minder mensen werkt de ventilator minder hard. Dat bespaart energie.
  • De plafonds zijn voorzien van klimaatpanelen. Via deze panelen wordt de geconditioneerde lucht gelijkmatig ingeblazen. Ook kunnen de panelen koelen of verwarmen. Dat gebeurt via een zogenaamd ‘laag temperatuurtraject’ via een warmtepomp. Later kunnen we de installatie nog op een warmte-koudeopslag in de grond aansluiten.
  • De verwarmingsconvectoren aan de wand zijn behouden. Deze verwarmen nu nog op een hoge temperatuur, omdat nog niet alle verdiepingen verbouwd zijn. Aan het einde van de renovatie verwarmen deze ook via een ‘laag temperatuurtraject’. Het verwarmen met lage temperaturen (maar met een groot oppervlak), geeft meer comfort en bespaart veel energie.
  • Warm water uit de pantry’s en werkkasten wordt opgewarmd met ‘doorstroomapparaten’. Deze warmen het water snel op als dat nodig is, zonder dat ze hiervoor een hele dag een voorraad warm water op temperatuur moeten houden.
  • Er is meer binnenbeplanting, wat goed is voor het binnenklimaat en voor het welzijn van de medewerkers.


Foto: op het dak hebben we een 'droge koeler' geplaatst die samen met de warmtepomp zorgt dat we het gebouw op een duurzame manier kunnen koelen en verwarmen.  

Meer informatie en beelden van deze locatie vind je op deze webpagina.

Fotogalerij

Laatst bijgewerkt op 21 mei 2021.