Avansgebouwen

print

Testmetingen in Quadrium voor meer inzicht in ruimtegebruik

29 augustus 2023

In september en oktober 2023 voeren we testmetingen uit op de tweede verdieping van locatie Quadrium in Breda. Hiermee willen we verschillende technieken testen die inzicht geven in de daadwerkelijke bezetting en benutting van ruimtes.

Wat gaan we precies doen? We hangen verschillende typen ‘slimme’ sensoren op in de verschillende (onderwijs)ruimtes. Deze sensoren meten:

  • of er wel of niet iemand aanwezig is in een bepaalde ruimte.
  • hoeveel personen er in de ruimte zijn.

Deze gegevens vergelijken we onder andere met de vooraf ingeroosterde ruimtes.

Doel

Het doel van de testmetingen is om te achterhalen welke sensoren als beste de gewenste gegevens kunnen leveren, zodat we deze sensoren op meerdere Avanslocaties kunnen inzetten. Het uiteindelijke doel is om op basis van betrouwbare data allerlei processen binnen Avans te verbeteren. Denk aan het goed roosteren van ruimtes of aan het aanpassen van ruimtes, zodat deze goed aansluiten bij het daadwerkelijk gebruik ervan.

Ook voor studenten en medewerkers kunnen meetsystemen voordelen opleveren. Bijvoorbeeld dat je direct ziet welke ruimtes beschikbaar zijn. Uiteindelijk willen we met meetsystemen onze gebouwen technisch ‘slimmer’ maken (smart buildings). Dit sluit goed aan op de Ambitie 2025, waarin Avans steeds meer gebruikmaakt van technologie & data.

Meten

In de 2 maanden waarin we deze proef draaien, zijn er in totaal ook 5 dagen waarop het bedrijf Meusuremen ter plekke komt meten om de data handmatig te toetsen. Ze verzamelen alleen data, dus geen persoonsgegevens. De mensen van Measuremen zijn herkenbaar aan hun oranje badge (zie onderstaande foto). Ze zijn zichtbaar, maar storen de (onderwijs)activiteiten niet. Bekijk dit filmpje van Measuremen om te zien hoe zij te werk gaan.

Vragen? Tips?

Heb je vragen of tips? Mail dan naar Jeroen de Ruiter: jjd.deruiter@avans.nl.

Laatst bijgewerkt op 29 augustus 2023.