Avansgebouwen

print

Xplora Hogeschoollaan dicht, verbouwing OpenX van start

27 januari 2023

Maandag 30 januari is de verbouwing gestart van OpenX (het huidige Xplora) op locatie Hogeschoollaan in Breda. Xplora is nu helemaal dicht. In het najaar van 2023 verwachten we klaar te zijn met deze verbouwing en zal OpenX haar deuren openen.

Studeer of werk je op deze locatie? Dan is het handig om het onderstaande even door te lezen:

Wat merk je van deze verbouwing?

Studentwerkplekken
De studentwerkplekken uit Xplora zijn verplaatst naar de rest van het gebouw, verspreid over alle verdiepingen. Je vindt deze onder ander terug op de begane grond en in de lange gangen op de verdiepingen:Studentwerkplekken uit Xplora zijn verplaatst naar de rest van het gebouw, onder andere naar de lange gangen op de verdiepingen.

Carnavalsvakantie
Tot aan de carnavalsvakantie merk je waarschijnlijk nog niet veel van de verbouwing zelf. We koppelen dan installaties af en voeren andere soortgelijke werkzaamheden uit.
In de carnavalsvakantie (20 t/m 24 februari) gaan we flink aan de slag. Zo wordt in die week de hele liftkolom gesloopt, net als de naastgelegen trappen en vloeren. In de week erna slopen we ook de glazen binnengevel van Xplora:

In de carnavalsvakantie slopen we de liftkolom en naastgelegen trappen en vloeren. De week erna slopen we ook de glazen gevel.

Houten schotten
Om het bouwgebied af te schermen, plaatsen we op de eerste en tweede verdieping houten stofschotten naast de dubbele lift. Dat doen we aan het begin van de carnavalsvakantie. Deze schotten blijven daar staan tot en met de zomer. 
In de week van carnaval komt er ook een tijdelijk stofschot naast de receptiebalie.

Andere ingang in vakantieweken
In de carnavalsweek, en later ook in meivakantie, is er tijdelijk een andere ingang om het gebouw binnen te komen. Je wordt beide weken met borden verwezen naar de zijingang, tussen de catering en HA019. 
Met uitzondering van deze 2 vakantieweken, blijft de hoofdentree tijdens de verbouwing gewoon open.

In de carnavalsvakantie en meivakantie is de hoofdingang gesloten en vind je de ingang aan de zijkant van het gebouw.

Bouwplaats
Na de carnavalsweek wordt buiten ook de bouwplaats ingericht. Deze komt ter hoogte van het basketbalplein, tussen Xplora en het Quadrium.

Geluid vóór 8.30 uur, behalve in vakantie
De afspraak met onze aannemer, bouwbedrijf Boot, is dat zij werkzaamheden die voor veel geluid zorgen, zoals boren, uitvoeren vóór 8.30 uur. Uitgangspunt is dat iedereen in het gebouw vanaf 8.30 uur goed moet kunnen studeren of werken.
Op deze afspraak gelden 2 uitzonderingen

 • de carnavalsvakantie (20 t/m 24 februari ‘23) 
 • de meivakantie (1 t/m 5 mei ‘23). 

In deze 2 weken wordt de hele dag door gewerkt. Er wordt dan ook ’s avonds en op de zaterdagen gewerkt. Omdat dit 2 ‘onderwijsluwe’ weken zijn, zullen de meeste studenten en medewerkers er weinig van merken en kunnen we op die manier veel werk verzetten. 
Werk je in deze vakantieweken op locatie Hogeschoollaan? Houd dan rekening met geluidsoverlast. Of werk thuis of op een andere Avanslocatie als dat mogelijk is.

OpenX als eindresultaat

OpenX is het prachtige eindresultaat van deze verbouwing. Het wordt de fysieke landingsplaats voor interdisciplinair onderwijs, onderzoek en ondernemerschap. Het is de eerste stap in de transformatie van het gebouw volgens de Ambitie 2025 van Avans. 
In OpenX komen onder andere ruimtes voor:

 • ontmoeting en overleg
 • studieplekken, stiltewerkplekken en boeken
 • exposities in themakamers
 • grote en kleine evenementen
 • catering / foodcourt
 • Avans Innovative Studio en makerspace
 • International community
 • Pre-startups en het Avans Ondernemerscentrum
 • Expertisecentra / onderzoek

In dit bericht lees je meer over de invulling en achtergrond van OpenX.

Laatst bijgewerkt op 10 februari 2023.